Objavujte nepoznané.

Autor: Štefan Lieskovský | 2.4.2011 o 16:54 | (upravené 2.4.2011 o 17:12) Karma článku: 6,41 | Prečítané:  1508x

Ako deti sme  často  museli jesť veci, ktoré nám nechutili pretože boli  zdravé. Ešte teraz ma striasa keď si spomeniem na rybí tuk.  Rodičia to samozrejme mysleli dobre, ale aj tak.    Pri pomyslení  na  obrovský hrniec paradajkovej kapusty, ktorý ma čakal na sporáku   sa mi ani domov nechcelo.  Určite každý z nás by si  spomenul na niekoľko  takýchto „obľúbených" jedál. Možno práve preto má mnoho ľudí v podvedomí uložené, že to čo je zdravé je väčšinou nechutné. Tejto predstavy je pomerne ľahko sa zbaviť. Stačí trochu kreativity a odvahy objaviť nové chute, ktorých nám práve na jar pribúda. Tu je niekoľko tipov

 

1. Artičoky
Štúdie ukázali, že artičoky obsahujú veľmi vysoké množstvo antioxidantov a fytonutrientov.  Štúdia vykonaná spoločnosťou USDA zaradila  artičoky medzi zeleninu s najvyšším obsahom v antioxidantov.  Práve fytonutrienty ktoré obsahuje majú veľmi  pozitívny účinok na pečeň a pomáhajú predchádzať a liečiť  ochorenia pečene. Jeden veľký artičok obsahuje len 25 kalórií, žiaden tuk, 170 miligramov draslíka, a je dobrým zdrojom vitamínu C, folátov, horčíka. Okrem toho má 6 g vlákniny čo  25 percent odporúčanej dennej dávky.


2. Špargľa
Podľa  amerického National Cancer Institute  je špargľa potravina s najvyšším obsahom glutatiónu, ktorý má protirakovinové účinky. Okrem toho je bohatá na vitamíny A ,C  a  selén. Špargľa je tiež vynikajúcim zdrojom draslíka, vlákniny, vitamín B6 a rutinu. V susednom Rakúsku sa koná každoročne mnoho festivalov „Spargelfest", ktoré sú venované tejto zelenine. Urobme si aj doma taký malý festival spargle.


3. Avokádo
Dostatočne zrelé má maslovú chuť a doslova sa dá natrieť na chlieb. Jeden kus obsahuje asi 30 gramov tuku, ale netreba sa ho báť. Patrí k tým dobrým tukom - nenasýteným, ktoré v skutočnosti znižujú  hladinu cholesterolu v krvi. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Medical Research zistila, že pri  45 dobrovoľníkoch, ktorí jedli avokáda každý deň po dobu jedného týždňa, poklesol cholesterol v  priemere o 17 percent.

4. Pór
Podobne ako cibuľa a cesnak patrí  aj pór k rozmanitej skupine cesnakov rodu Allium , ktoré sú k našimi  tradičnými  domácimi  druhmi zeleniny.  Pre  svoje pozitívne účinky by sa mal  častejšie odstávať na náš jedálny lístok. Má detoxikačný účinok na organizmus a zvlášť pečeň. Pravidelná konzumácia rastlín z tejto skupiny je dobrou prevenciou  rakoviny hrubého čreva a prostaty. Pre chatakteristickú a silnú vôňu sa im vyhýbam v tom prípade ked idem do spoločnosti ... nie každý musí mať pochopenie pre moje zdravie.

5. Špenát
Špenát je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej - vitamínu B, ktorý pomáha predchádzať napríklad  poškodeniu plodu alebo srdcovým  chorobám. Ľudia, ktorí zjedia aspoň jednu porciu listovej zeleniny, vrátane špenátu  každý týždeň,  znížia až o  20 percent  pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa talianskych výskumov luteín obsiahnutý v špenáte  bojuje proti makulárnej degenerácii, ktorá je jednou z príčin straty zraku spôsobenú vekom.


Určite je mnoho druhov zeleniny, ktorá si tiež zaslúži našu pozornosť. Koľko ľudí, toľko chutí. Nerád straším chorobami a prikláňam sa k názoru, že je lepšie im predchádzať ako riešiť následky.   „Vaša potrava nech je vašim liekom" ... mnohí tento citát poznáme, otázka či sa ním aj riadime. Prajem všetkým veľa úspechov v živote aj pri vašich kulinárskych experimentoch a budem rád keď sa o ne podelíte aj s nami.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?