reklama

Objavujte nepoznané.

Ako deti sme  často museli jesť veci, ktoré nám nechutili pretože boli  zdravé. Ešte teraz ma striasa keď si spomeniem na rybí tuk. Rodičia to samozrejme mysleli dobre, ale aj tak. Pri pomyslení  na obrovský hrniec paradajkovej kapusty, ktorý ma čakal na sporáku sa mi ani domov nechcelo. Určite každý z nás by si  spomenul na niekoľko  takýchto „obľúbených" jedál. Možno práve preto má mnoho ľudí v podvedomí uložené, že to čo je zdravé je väčšinou nechutné. Tejto predstavy je pomerne ľahko sa zbaviť. Stačí trochu kreativity a odvahy objaviť nové chute, ktorých nám práve na jar pribúda. Tu je niekoľko tipov

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Obrázok blogu

1. Artičoky
Štúdie ukázali, že artičoky obsahujú veľmi vysoké množstvo antioxidantov a fytonutrientov. Štúdia vykonaná spoločnosťou USDA zaradila artičoky medzi zeleninu s najvyšším obsahom v antioxidantov. Práve fytonutrienty ktoré obsahuje majú veľmi pozitívny účinok na pečeň a pomáhajú predchádzať a liečiť ochorenia pečene. Jeden veľký artičok obsahuje len 25 kalórií, žiaden tuk, 170 miligramov draslíka, a je dobrým zdrojom vitamínu C, folátov, horčíka. Okrem toho má 6 g vlákniny čo 25 percent odporúčanej dennej dávky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


2. Špargľa
Podľa amerického National Cancer Institute je špargľa potravina s najvyšším obsahom glutatiónu, ktorý má protirakovinové účinky. Okrem toho je bohatá na vitamíny A ,C a selén. Špargľa je tiež vynikajúcim zdrojom draslíka, vlákniny, vitamín B6 a rutinu. V susednom Rakúsku sa koná každoročne mnoho festivalov „Spargelfest", ktoré sú venované tejto zelenine. Urobme si aj doma taký malý festival spargle.


3. Avokádo
Dostatočne zrelé má maslovú chuť a doslova sa dá natrieť na chlieb. Jeden kus obsahuje asi 30 gramov tuku, ale netreba sa ho báť. Patrí k tým dobrým tukom - nenasýteným, ktoré v skutočnosti znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Medical Research zistila, že pri 45 dobrovoľníkoch, ktorí jedli avokáda každý deň po dobu jedného týždňa, poklesol cholesterol v priemere o 17 percent.

4. Pór
Podobne ako cibuľa a cesnak patrí aj pór k rozmanitej skupine cesnakov rodu Allium , ktoré sú k našimi tradičnými domácimi druhmi zeleniny. Pre svoje pozitívne účinky by sa mal častejšie odstávať na náš jedálny lístok. Má detoxikačný účinok na organizmus a zvlášť pečeň. Pravidelná konzumácia rastlín z tejto skupiny je dobrou prevenciou rakoviny hrubého čreva a prostaty. Pre chatakteristickú a silnú vôňu sa im vyhýbam v tom prípade ked idem do spoločnosti ... nie každý musí mať pochopenie pre moje zdravie.

5. Špenát
Špenát je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej - vitamínu B, ktorý pomáha predchádzať napríklad poškodeniu plodu alebo srdcovým chorobám. Ľudia, ktorí zjedia aspoň jednu porciu listovej zeleniny, vrátane špenátu každý týždeň, znížia až o 20 percent pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa talianskych výskumov luteín obsiahnutý v špenáte bojuje proti makulárnej degenerácii, ktorá je jednou z príčin straty zraku spôsobenú vekom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Určite je mnoho druhov zeleniny, ktorá si tiež zaslúži našu pozornosť. Koľko ľudí, toľko chutí. Nerád straším chorobami a prikláňam sa k názoru, že je lepšie im predchádzať ako riešiť následky. „Vaša potrava nech je vašim liekom" ... mnohí tento citát poznáme, otázka či sa ním aj riadime. Prajem všetkým veľa úspechov v živote aj pri vašich kulinárskych experimentoch a budem rád keď sa o ne podelíte aj s nami.

Štefan Lieskovský

Štefan Lieskovský

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Súkromný podnikateľ venujem sa oblasti marketingu a rozvoja osobnosti. Osobny web: www.steveliesky.com/sk/Facebookhttp://www.facebook.com/slieskovsky Zoznam autorových rubrík:  Šport a zdravieObchodnéO mne

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu